Bryllupstraditioner

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

De mange bryllupstraditioner

Der er en lang række traditioner forbundet med et bryllup. Derfor kan det være svært at huske dem alle. Det er der heldigvis heller ikke behov for. Her på siden har vi lavet en oversigt over de vigtigste og mest udbredte bryllupstraditioner. Derfor kan du med fordel bruge denne side som opslagsværk ift. de mange traditioner.

Ankomst til brylluppet

Der er flere traditioner, når det kommer til ankomst. Ifølge traditionen skal bruden og hendes følge ankomme som de sidste til kirken. Når bruden går ind i kirken, skal hun gå til venstre for den person, der skal give hende bort. Det er typisk hendes far, der følger hende op ad gulvet. Ved alteret stiller hun sig altid på venstre side.

Det er også en gammel tradition, at det altid skal være gommen, der skal være den første, der ankommer til kirken. Det er også meget normalt at man har sin forlover med. Gommen skal stå eller sidde i den højre side af alteret. Han skal vente på både sine gæster, men mest af alt på sin brud, der ankommer som den sidste.

Brudekjolen til brylluppet

Brudekjolen er ét af de helt store omdrejningspunkter ved brylluppet. Derfor er der også mange traditioner forbundet med dette. En brudekjole kan have alle farver, men de fleste vælger dog hvid. Det skyldes at hvid er en farve, der symboliserer renhed og uskyldighed. I dag er der meget få, der ikke bliver gift i en hvid kjole.

Én af de mest kendte traditioner omkring brudekjolen, er at gommen ikke må se den før bryllupsdagen. Det første glimt gommen får af brudens kjole, skal være når dørene åbnes ud til våbenhuset. Herefter vil bruden gå op ad kirkegulvet. Dertil er det også en tradition, at det sidste sting i kjolen skal tages på bryllupsdagen.

Kysset er en bryllupstradition man ikke må glemme!

Der skal ikke være nogen tvivl om, at det mest symbolske ved et bryllup, er selve kysset. Det er dette kys, der symboliserer forbindelse mellem parret – både i forbindelse med vielse, fest og kærlighed. Det er faktisk ikke en decideret kirkelig tradition, at parret kysser i kirken, men det har det dog udviklet sig til at være med tiden.

Til selve bryllupsfesten er der mange traditioner forbundet med at parret skal kysse. Det er en tradition at de skal rejse sig på deres stole og kysse hinanden, når gæsterne banker med deres bestik i tallerknerne. En helt anden tradition er, at brudeparret skal kravle ind under bordet og kysse, hvis gæsterne stamper i jorden.

En sidste og meget brugt tradition er, at alle de kvindelige gæster skal skynde sig op og kysse gommen, når bruden forlader lokalet. Det samme gør sig også gældende for bruden, men det er dog ikke alle brudepar, der ønsker at denne tradition skal være en del af deres bryllup. Derfor er det også noget, man skal huske på.

Brudebuketten

Det er en tradition, at det er gommen, der skal købe brudebuketten. Det er derfor også ham, der skal vælge blomsterne i den. Det skal ske uden indblanding fra brud eller familie. En anden tradition er at buketten skal kastes, lægges på en slægtnings grav eller sendes til tørring efter brylluppet. De fleste vælger dog det første.

Vælger man at kaste sin brudebuket, så lyder traditionen på at den ugifte pige eller kvinde, der griber denne buket, er den næste der bliver gift. Hvis man vælger denne tradition, så skal den desuden være kastet inden midnat. De fleste vælger dog at gøre det kort efter ankomst til festlokalerne, hvorefter brylluppet fortsætter.

Morgengaven til brylluppet

Det er også en meget gammel tradition, at gommen og bruden skal give hinanden en gave morgenen efter brylluppet. Det er dét, der kaldes for morgengaven. I gamle dage var det en praktisk orienteret gave. Dengang var det typisk en pengegave fra gom til brud, der handlede om at skulle sikre hendes økonomisk i fremtiden.

I dag forholder det sig anderledes. I dag er der nemlig tale om en gave, der handler mere om romantik. Efter brylluppet har parret tid til at være alene og give hinanden en gave, der udtrykker deres store kærlighed til hinanden. Der er ikke nogen egentlige regler eller traditioner, der fx dikterer om det skal være en dyr gave.

Brudevals er en vigtig tradition til brylluppet

Brudevalsen er også forbundet med et væld af traditioner. Baggrunden for denne vals stammer fra dengang, hvor det ikke er var tilladt for ugifte kvinder og mænd at danse med hinanden til bal osv. Det er derfor en vals, der skal symbolisere overgangen fra ugift til gift. Der er dog flere andre traditioner forbundet med den.

Den skal fx danses efter middagen og talerne, men før midnat. Det skal den, da bryllupsdagen officielt er ovre efter midnat. En dansk tradition forbundet med valsen er, at den skal danses af brydeparret, mens de er omkredset af venner og familie, der langsomt går frem og tilbage samt klapper i takt med melodien.